fbpx

Varma och kalla färger – konkreta exempel

I vårt förra inlägg pratade vi lite kort om varma och kalla färger. Vi såg att det dels finns en övergripande nivå där t ex blå är kallare än gult men också att varje kulör finns i varmare och kallare kulörtoner. En gul kan alltså dra åt det kalla hållet eller mot det varma, precis som olika blå kulörtoner kan uppfattas mer och mindre varma och kalla när vi jämför dem med varandra. Om du inte har läst inlägget så tipsar vi om att göra det innan du läser vidare här där vi tänkte kolla lite på konkreta produkter som exempel.

Vi kan börja med att titta på gult. Som vi såg i förra inlägget upplevs de gula kulörerna varmare om de drar mot det röda hållet och kallare om de drar åt de gröna. Om vi översätter kunskapen till konkreta produkter så ser vi ett varmare kollage till vänster och ett kallare till höger.

Varma gula drar mot orange

Kalla gula drar mot grönt

 

Om vi istället tittar på rött så vet vi att de röda kulörerna upplevs varmare om de drar mot gult och kallare  om de drar mot blått. Översatt till konkreta produkter så ser vi exempel på produkter som är varmt röda till vänster och kalla till höger.

Varma röda drar mot gult

Kalla röda drar mot blått


Blå är den kallaste kulören och det är därför riktigt svårt att hitta på kulörtoner som upplevs varma. Vi får komma ihåg att vi letar efter blå som drar mot rött – alltså blålila – men hur man än gör så känns det kallt. I jämförelse med de kalla blå tonerna, som drar mot de gröna tonerna så kommer vi dock se att de känns varmare. Blå blir därför ett bra exempel på att varmt och kallt är relativt och en upplevelse i förhållande till andra kulörtoner. Du ser att exemplet till vänster är varmare än exemplet till höger.

Varma blå drar mot rött

Kalla blå drar mot grönt

 

Ja, vi tittar på grönt också. Här vet vi att om vi går mot gult så får vi varmare gröna kulörer och går vi mot blå så får vi kallare. Du ser alltså varma gröna toner till vänster och kalla blågröna till höger.

Varma gröna drar mot gult

Kalla gröna drar mot blått

Principen ovan gäller naturligtvis även för tapeter och målarfärg. Vill du ha en varm grön – ja då måste den dra åt det gula hållet. Vill du ha en kall röd? Då ska den dra mot blått.

Alla gula och orangeröda kulörer (även de kallare) kommer upplevas varmare än den varmaste blå eftersom den blå är så väldigt mycket kallare i grunden. En varm blålila är dock mindre kall än en turkosblå 🤗

I verkligheten kan man med fördel kombinera varma och kalla kulörtoner. Som vi skrev i förra inlägget är det ofta smart att välja varma kulörer på sådant som är visuellt framträdande och på stora ytor. Ingen regel utan undantag. Viktigast är att du själv funderar över hur du vill att det ska kännas och att du, genom kunskap, får förutsättningar att fatta beslut som tar dig närmare målet. Hoppas det blev lite tydligare och självklart hör ni av er när ni har frågor!

Rulla till toppen
Hur kan vi hjälpa dig?

Vi återkommer med svar så snart vi har möjlighet, oftast inom 24 timmar.